Masini unice prin colantare auto

In ultimii ani a aparut moda vinyl wrap sau colantarea masinilor, cu scopul de a le personaliza prin schimbarea culorii sau chiar de a imbina mai multe culori intr-un model unic. Se folosesc folii autocolante in culori mate sau lucioase, carbon look vinyl, etc.

E o idee interesanta atat timp cat apelezi la bun gust si faci un design placut ochiului. Inainte sa colantezi masina ar trebui sa cunosti cateva lucruri de baza.

Modelul pe care ti-l imaginezi nu trebuie sa-l pastrezi doar in minte ci trebuie sa existe fizic pe hartie, sub forma unei machete. Astfel vezi exact care culori se potrivesc si care nu, unde trebuie sa mai modifici o forma, etc. Abia cand macheta e gata si esti sigur ca nu mai e nimic de modificat la ea, dai masina la colantat. Macheta face comunicarea cu cei ce colanteaza mult mai usoara si eviti eventualele neintelegeri.

Daca vrei doar sa-i schimbi culoarea cu una mai speciala, poti sa o imbraci complet in autocolant. Te va costa mai mult decat o colantare partiala dar oricum iesi mai ieftin decat cu o vopsire integrala. Daca vopseaua originala e in stare foarte buna, colantul o va proteja. Cand vrei sa revii la vechea culoare dezlipesti autocolantul cu grija, te ajuti si de un foehn de par.

colantare Print Show

Trebuie sa folosesti material de calitate daca vrei o lucrare de calitate. Exista folie wrapping vinyl speciala pentru imbracarea completa a masinii care se aplica mai usor ca folia normala, este mai rezistenta si se indeparteaza usor cand nu o mai vrei.

Inainte de colantare masina trebuie spalata si degresata pentru ca folia sa adere perfect la suprafata. Daca ai zone unde lacul e exfoliat ar trebui sa repari defectul inainte de aplicarea autocolantului. Acesta se va mula perfect si va expune defectul, nu-l va acoperi.

In 2015 am fost in Bucuresti la Print Show, unde i-am intalnit pe cei de la Algernon, specialisti in materiale autocolante si alte produse din industria de publicitate. Am vazut la ei cateva culori de autocolante speciale care efectiv iti transforma masina intr-un magnet pentru priviri. I-am rugat si pe ei sa ne ofere cateva sfaturi „din culise”.

Te gandesti sa iti colantezi masina? Iata tot ce trebuie sa stii!

De ce sa-mi colantez masina?

Simtim cu totii nevoia de o infatisare proaspata. Ne schimbam look-ul, hainele, decorul biroului, design-ul casei. Unele schimbari necesita mai multe resurse si energie, altele mai putine.

Schimbarea aspectului masinii intra ades in categoria modificarilor care implica resurse financiare, de timp, de energie, fie ca vine pe fond de necesitate (diverse avarii), fie ca reprezinta doar o dorinta de schimbare. Majoritatea nu ne schimbam masina de fiecare data cand ne plictisim de culoare, asa ca avem doua posibilitati: vopsirea sau infolierea. Spre deosebire de vopsire, colantarea auto are o serie de beneficii care o recomanda: protejarea caroseriei, durata mai scurta de transformare, cost mai redus, rol de protectie impotriva razelor UV (beneficiu si pentru culoare, dar si pentru caroserie), iar rezultatul este 100% reversibil. Suna bine, nu?

colantare Algernon

Cum ma asigur de rezultatul dorit?

Colantarea reusita a unei masini presupune maiestrie, experienta, indemanare. De asemenea, calitatea si caracteristicile foliei influenteaza rezultatul dorit. Mediul in care are loc colantarea este un factor important: spatiul trebuie sa fie dotat specific, curat, inchis, incalzit. Specialistii sustin ca procedura corecta de aplicare a foliei, care asigura rezistenta, este pe uscat, incalzita cu ajutorul unui foehn, si nu cu apa, cum se aplica folia pe geamuri. Daca colantarea este realizata prin metoda ce implica apa, folia poate crapa si se poate desprinde.

Mentionam mai sus ca procesul de colantare este 100% reversibil. Folosind folii de calitate premium, suntem asigurati ca nu ramane adeziv pe masina in momentul decolantarii. Daca in anumite circumstante (de temperatura, unghiul din care folia este trasa) exista posibilitatea sa ramana urme minore de adeziv, acestea se curata cu usurinta cu alcool tehnic sau alte solutii.

Un aspect important de retinut pentru cei ce doresc sa isi colanteze masina este ca legislatia din Romania permite schimbarea culorii masinii pana la 50% din culoarea originala. Daca acest procentaj este depasit, modificarile aferente trebuie specificate in talon. Pentru asta trebuie sa va faceti programare la RAR.

Cum imi intretin masina colantata ?

De asemenea, sunt unele aspecte importante de care dumneavoastra trebuie sa tineti cont dupa ce infolierea masinii dumneavoastra a avut loc. Este indicat ca aceasta sa fie mentinuta timp de 24 de ore la temperatura la care a fost colantata. In primele 4 zile dupa modificare masina nu se spala, iar cand trebuie curatata, spalarea cu buretele este ideala! Daca totusi se spala cu jetul, va sfatuim sa precizati la spalatorie ca masina este infoliata, iar acestia vor folosi o presiune mai mica. Spuma activa este de evitat, pentru ca aceasta actioneaza ca un acid, atacand folia. Firmele producatoare de materiale pentru colantat ofera si solutii de curatare sau „revitalizare” a foliei.

colantare folie

Mituri despre infolierea auto

  1. Foliile pentru colantarea masinii nu rezista la temperaturi extreme. Fals.

Daca sunt folosite folii de calitate speciale pentru colantari (va oferim folii de la producatorul german ORAFOL – ORACAL 970, ORACAL 951, etc.), foliile potrivite pot rezista pana la 10 ani pe masina la temperaturi extreme (de la -50 °C pana la +110 °C).

  1. Foliile fac bule – rezista putin. Fals.

Folosirea instrumentelor si solutiilor speciale favorizeaza aplicarea corecta si prelungesc durata de viata a foliilor. Este important ca masina sa fie curatata cu alcool special, sa se utilizeze magneti pentru fixarea provizorie a foliei pe masina, raclete speciale pentru dispersarea bulelor, si un foehn pentru fixarea foliei in adancituri.

Indiferent de culoarea sau textura aleasa pentru folie, este limpede ca aceasta solutie moderna va conferi masinii dumneavoastra un plus de eleganta si o nota personala. La noi puteti gasi folii profesionale ORAFOL  pentru colantare auto de orice fel: http://www.folii-masini.ro

Algernon este distribuitor autorizat ORAFOL in Romania.

Date de contact:

Sos. Berceni, nr. 8, sector 4, Bucuresti

(langa benzinaria OMV, in incinta fostei intreprinderi de Tehnica Medicala)

Tel fix: 021 332 3152 / 021 332 5920 / 021 332 3154

Tel mobil: +40 729 037 990 / +40 722 310 169 / +40 721 290 699

Fax: 021 332 7397

E-mail comenzi: comenzi@algernon.ro

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.